30.10.2012 г.

Български народен съюз (БНС)




Българският народен съюз (БНС) е създаден още през март 1912г. с просветно - пропагандни цели в съдействие на всестранното развитие на страната. Пред обществото излиза с манифести и позив, бубликува и свои програмни постановки. 

В годините на Първата световна война има спорадични прояви. Възобновява дейността си в 1922г. Поставя си за задача да се превърне в "здрава и силна общонародна организация", като организира ("групира в една мощна организация") всички обществени среди и корпорации (организирани тела) под своето върховенство. Застъпва се за промени в конституцията, привличане на народа към управлението, обявява се против реакцията и против революционните стремежи на крайните елементи.

През 1922г. се излъчва ново ръководно тяло (Централен комитет), тъй като повечето от участниците в избраното през 1912г. ръководство са вече покойници. В него близо половината членове са запасни офицери (двама генерали, четирима полковници и пр.). За председател е избран запасният генерал Васил Кутинчев, за подпредседател запасният генерал Велизар Лазаров. Особено активна роля във формация играе Георги Ив. Фичев, който фактически разработва нейните текстове и организира печатната й пропаганда. 

През май 1922г. БНС организира събрание против мирния договор. Скоро след това дейността му замира. В 1936 - 1938г. Фичев прави опит да напомни за Съюза чрез сп. "Ново слово", което се легитимира като органа на БНС.


(Поппетров, Н. - "Социално наляво, национализмът - напред". С., 2009г., с. 41) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар